Datça Gezilecek Yerler Listesi ⭐ 2024 Gezi Rehberi... En İyi Yerler!

DATÇA REHBERİ
Datça’nın yüz ölçümünün küçük olmasına karşın, her türden tatilciye hitap eden bir tatil beldesidir.Gezilecek yerlerin bis listesini yapmak istersek  öncelikle plajlar geliyor. Hastane altı, Perili köşk ve Billur kent plajları öncelikle Datça denilince ilk akla gelen plajlardır. İlçe merkezindeki plajları tercih ederseniz hemen yakındaki Kükürtlü Ilıca Göleti‘nin minik şelalesinden akan şifalı sularda duş alabilirsiniz. MÖ 2000’den beri yaşamın sürdüğü yarımadanın batı ucundaki Knidos Antik Kenti ise yüzyıllarca tarihe meraklı tatilcilerin ilgi odağı haline gelmiştir.


1-ESKİ DATÇA
Nefes kesen güzellikte bir Akdeniz Köyü olan Eski Datça, bakir bir doğaya ve tertemiz bir havaya sahiptir.Eski Datça, Muğla ili Datça ilçesine bağlı 583 nüfuslu şirin tarihi bir  mahalledir. Datça Yarımadasında, antik çağlardan beri üzerinde yaşam süregelen tek mahalledir. Eski Datça, yarımadanın ilk yerleşim yerlerinden biri olup, tarihi M.Ö. 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Renkli begonyalarla süslü, daracık, taş mimarili sokakları ile Eski Datça, konuklarına adeta bir  görsel şölen yaşatmaktadır.

Eski Datça sokakları, bakir ve temiz bir doğaya sahip, bir çok  yerde görülen yapılaşmadan ve kentleşmeden sonra, bal rengi kesme taştan yapılmış tarihi görünümlü evleri ve  butik otelleri ile dikkat çekmektedir.


2- KNİDOS ANTİK KENTİ
Demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı Knidos Antik Kenti, Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bir konumda yer alır. Knidos Antik Kenti, ilçe merkezine 2 kilometre mesafede olup Dalacak Burnu’nun Burgaz Mevkii’nde yer almaktadır. Karia sınırları içinde bulunan Datça yarımadası Ege adalarından gelen Dor’ların hakimiyetine girer. Adalardan gelen Dorlar’ın kurduğu şehir, M.Ö. 4. yüzyılda ise bugün kalıntıların bulunduğu Tekir Burnu’na taşınmış. Palamutbükü minibüslerini kullanarak kolaylıkla ulaşabileceğiniz antik kentte 1967 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda nekropol alanı, küçük tiyatro, odeion ile Afrodit ve Apollo’ya adanmış tapınak kalıntılarına ulaşılmış. Bölgede gezerken muhteşem manzaraya sahip Knidos Feneri’ne rastlamanız mümkündür.


3- HAYITBÜKÜ PLAJI
Denizin maviden yeşile tüm tonlarının doğayla birleştiği şirin bir büktür. Denizinin sığlığı ve rüzgâra karşı korunaklı doğal yapısı nedeniyle  çocuklu ailelerin tercih ettikleri plajların başındadır. Hayıtbükü plajı, Datça ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Mesudiye Köyü’nde yer almaktadır.  Kumlarla kaplı Hayıtbükü plajı  yaz aylarında taşıma kapasitesinin üstüne çıkmasından  kaynaklı çok kalabalık olabiliyor, nisan, mayıs aylarında daha rahatça tercih edilebilir bir plajdır.


4- OVABÜKÜ PLAJI
Doğa ile iç içe, huzur dolu tatil geçirmek için Datça’da tercih edebileceğiniz bir diğer plaj  ise Ovabükü Plajı’dir.  Hayıtbükü’nün 1 kilometre ilerisinde yer almaktadır. Plajının uzun olmasından kaynaklı yaz aylarında  Hayıtbükü Plajı kadar yoğunluk yaşanmamaktadır. Ovabükü’nün denizi kum ve çakıl karışımı olup  denizi çabuk derinleşen koyun sahili boyunca yeme-içme ve konaklama tesisleri yer almaktadır.


5- PALAMUTBÜKÜ
Datça’ da gezilecek yerler arasında dahil edebileceğiniz bir plaj daha Palamutbükü plajı’dır. Keyifli zaman geçirme, kafa dinlemek ve Akdeniz’in turkuaz renkli sularında serinlemek için Palamutbükü’nü tercih edebilirsiniz. Son yıllarda  popüler hale gelen Palamutbükü koyu Datça’nın merkezine 20 kilometre uzaklıktadır. Geniş bir sahili sahip çakıl taşlarıyla kaplı; ancak doğusunda kumluk alanlar da bulunmaktadır. Plajın yakınlarında yeme-içme tesisleri bulunmaktadır.


6- KARGI KOYU
Merkeze 3 km uzaklıkta olan Kargı Koyu, sakin yapıda bir koydur. Çevresindeki yüksek kesimlere çıkarak harika bir manzara izleyebileceğiniz, çevresi okaliptüs ağaçlarıyla kaplı koyun sahili ve denizinin ilk 10 metrelik kısmı çakıllıdır. Bu özelliklerine rağmen plaj, pırıl pırıl masmavi denizi  ve sakin ortamı nedeniyle gezginlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Merkeze yarım saatlik yürüyüş mesafesindeki koya, ulaşım  belediye denetimli minibüslerle kolayca sağlayanabilir.


7- CAN YÜCEL’İN EVİ
Ünlü şairin ismiyle anılan sokağın içerisindeki Can Yücel’in Evi, merkeze uzaklığı yaklaşık 3,5 kilometre olan Eski Datça’da yer alıyor. Datça aşığı sanatçının 1986’da satın aldığı ve mütevazı bir hayat yaşadığı evin kütüphane olarak düzenlenen bölümünde Yücel’e ait fotoğraflar, notlar ve kitaplar sergileniyor. Eğer 12 Ağustos tarihinde burayı ziyaret ederseniz, anma törenini izleyebilir ve ailesinin, Mimar Ersen Gürsel’den yardım alarak oluşturduğu Can Evi Kütüphanesi’ndeki anı defterine düşüncelerinizi yazabilirsiniz.


8- KIZILBÜK
Hayıtbükü’nün tam karşısında bulunan ve buradan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Kızılbük, kum-çakıl karışımı sahile sahip. Komşusu gibi yeşilin maviyle buluştuğu plaj, sakin yapısıyla gezginlerin beğenisini kazanıyor. Koyun bu kesiminde denize girmek isterseniz yeme-içme ve şezlong, şemsiye gibi ihtiyaçlarınız için yakınındaki tesislerden faydalanabilirsiniz.


9- KENT PARK
Kükürtlü sularının şifalı olduğu belirtilen Ilıca Göleti’nin hemen yanında bulunan Kent Park, Datça geziniz sırasında dinlenebileceğiniz bir mekân. Güneşin yakıcı etkisini gösterdiği öğle saatlerinde bile ziyaretçilerine serin bir ortam sunan Taşlık Plajı yolu üzerindeki tesise gün batımına yakın bir saatte giderseniz, arka tarafındaki yola çıkarak liman bölgesinin ve denizin eşsiz manzarasını izlemenizi tavsiye ederim.


10- MESUDE KOYU
Datça gezilecek yerler listesinde en popülerlerini detaylıca anlattığım Mesudiye Koyları, yarımadanın Akdeniz’e bakan kesiminde yer alıyor. Bölge halkının desteğiyle doğallığını koruyan koylar sakin yapıları sayesinde popüler hale gelmişler. Kendi aracınız olmasa bile minibüsler aracılığıyla zahmetsizce ulaşabileceğiniz plajlara giden kıvrımlı yol üzerinde manzara izleyebileceğiniz pek çok nokta bulunuyor.


11- KIZLAN YEL DEĞİRMENİ
Adını aldığı köyün kavşağına gelmeden önce görebileceğiniz Kızlan Yel Değirmenleri, yenilenmeyi ve eski görkemlerine tekrar kavuşmayı bekleyen anıtlar olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Aşağıdan yukarıya doğru uzanan 6 değirmenin ilki Datça Kaymakamlığı tarafından restore edilerek, özel şahsa kiralanmış. Lokanta olarak hizmet veren bu yapı dışında bakımlı sayılabilecek nitelikteki tek yapı ise ev olarak kullanılıyor. 1900’lü yılların başlarında inşa edildiği düşünülen, taş değirmenlerden kaderine terk edilenlerin içine girdiğinizde ise çarkları ve mekanizmasının ahşap malzemelerini görebilirsiniz.


12- DOMUZ BÜKÜ
Tur teknelerinin mola yerlerinden birisi olan Domuz Bükü’ne, yolu olmaması sebebiyle karadan sadece doğa yürüyüşleri yaparak ulaşabilirsiniz. Elektriğin jeneratörlerden, suyun kuyulardan sağlandığı bölgede teknolojiden izole tatil geçirebileceğiniz bungalovlar ve kamp alanı bulunuyor. Yakınında yerleşim bulunmadığı için geceleri gökyüzünü detaylıca inceleyebilme fırsatı yakalayabileceğiniz, diğer adı Domuz Çukuru olan bölgenin tek tesisinde konaklarken doğal yöntemlerle yetiştirilmiş meyve ve sebzenin, taze deniz ürünlerinin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.


13- DATÇA LİMANI
Günübirlik tur teknelerinin çıkış noktası olan Datça Limanı; çevresindeki balık lokantaları, barları ve kafeleri ile birlikte ilçeye tatil için gelenlere keyifli saatler geçirme fırsatı sunuyor. Yerel halkın ve bölgeyi iyi tanıyan gezginlerin sıklıkla uğradığı liman bölgesinin yürüyüş yolları heykellerle süslenmiş. Anfitiyatroya giderken görebileceğiniz aslan heykeli ve Demeter büstü 1850’de Knidos’tan İngiltere’ye götürülerek, British Museum’da sergilenen orijinallerinin aslına uygun kopyaları. Limanın ortasında yer alan bir diğer heykel ise bir dönem ilçenin maskotu haline gelen fok Badem’e ait. Limanda bulunan tüm eserler, Datça Belediyesi tarafından Elbruz Denge’ye yaptırılmış.


14- SEVGİ YOLU
El sanatlarından hoşlananlar ve Datça’ya özgü bir şeyler satın almak isteyenler için uygun seçenekleri barındıran Sevgi Yolu, ilçe merkezindeki Kumluk ile Hastaneönü plajları arasında kalan sahil kısmında bulunuyor. Gün içerisinde bu iki plajda vakit geçirdikten sonra akşam saatlerinde pazar alanına gelirseniz yöre halkının el emeği ile oluşturduğu eserlerini sergiledikleri tezgâhları dolaşabilir ve dilediğiniz kadar alışveriş yapabilirsiniz.


15- REŞADİYE
Datça gezilecek yerler listesinde sizlere görmenizi önereceğim son bölge, Reşadiye. Tarihi yapısını korumak için sit alanı ilan edilen yerleşim bölgesi, aynı zamanda Datça’nın ilk kurulduğu yer. Bir rivayete göre adını Sultan Reşat’tan alan mahalleye gittiğinizde, eğer hizmet veriyorsa, 1800’lü yıllarda Mehmet Ali ağa tarafından yaptırılan ve otel olarak kullanılan Çınarlı Meydan’daki köşkte konaklayabilirsiniz. Datça Olive Farm ve Datça Wineyard ise Kızlan Yel Değirmenleri ile birlikte bölgede ziyaret edebileceğiniz önemli mekânlar.

Datça gezilecek yerler yazısı boyunca Datça ve çevresinde gezip görmeniz gereken en önemli yerlerden bahsettik. Eğer Datça tatilinize zaman sorununuz yoksa Datça gezilecek yerler listenize şu noktaları da ekleyebilirsiniz; Knides Akademi, Datça Aktur, Gebekum, Mesudiye Köyü, Olive Farm, Hızırşah, Kızlan Köyü, Cennet Köyü, Ilıca Gölet, Knidia ve Knidos Feneri.

Merak Ettikleriniz

Villa tatili hakkında en çok merak edilen başlıklar
Sorular ve Cevapları

Aklınıza takılan tüm soruları sayfamıza yazabilir hızlıca cevaplara ulaşabilirsiniz yada daha önce cevaplanmış soruları inceleyebilirsiniz.

Soru Sor

Neden Hepsi Villa

Hepsi Villa, sahip olduğu geniş portföy ile size en uygun villaları sunar. Kiraladığımız villaların belirli kalitede olmasını denetler. Müşterilerine karşı dürüst ve güvenilir olmayı, müşteri memnuniyetini en üst düzeye taşımayı ilke ediniriz. Firmamız, tatilinizin başlangıcında ve tatil sürecinde hep yanınızdadır.

Ayrıntıları Göster

Özel Hizmetler

Hepsi Villa, tatilinizi en konforlu şekilde geçirmeniz için her türlü hizmeti sunar. Villarımız konaklama öncesinde temizlenir, gerekirse konaklama sürecinde size özel söför, temizlikçi, ahçı, güvenlik tahsis edilebilir. Her türlü isteğinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Ayrıntıları Göster

X
Deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi ziyaret etmeye devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi
Yukarı Whatsapp Telefon